Hacamat (Kupa Uygulaması)

Hacamatın Tanımı

Hacamat arapça kökenli bir kelimedir. Emmek, kan almak demektir. Hacamat ağrısız, acısız, yatak istirahati gerektirmeden uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kan dolaşımını hızlandırmak, kandaki toksinleri temizlemek, damarlarındaki tıkanmaları açmak, kılcal damarlardaki kirli kanı temizleyen bir tedavidir. Vücudun belli bölgelerine küçük kesikler atarak kılcal damarlardaki kirli kan kupa ile dışarı atılır.
Kan aldırmak hacamat demek değildir. Kan aldırma işlemi damarlardaki kanın alınması demektir. Hacamat deri altındaki kılcal damarlarda birikmiş kirli kanın çıkarılmasıdır. Bu sebeple kan aldırmak hacamatın yerini tutmaz.

Hacamatın Tarihçesi

Hacamatın en az beş bin yıllık bir geçmişi vardır. Eski Mısır, Yunan, Roma, Çin, Hind gibi eski medeniyetlerde tedavi amacıyla hacamatın kullanıldığı bilinmektedir. İslam tıbbında da hacamatın önemli yeri vardır. Tarihte bilinen en eski tıp metinleri olan Eber Papirüsleri’nde (M.Ö. 1550) hacamattan bahsedilmektedir.
Mezopotamya uygarlıklarında da hacamat kullanılmaktadır.
Hipokrat (M.Ö. 460-377) ve Galen (M.S. 131-210) hacamat hakkında bilgi vermektedir. Moğollar ve Uygur Türkleri de hacamat tedavisi uygulamışlardır.
20 yüzyıla kadar Avrupa ve Amerika’da kupa ve hacamat tedavisi uygulanmaktaydı. Ancak modern tıbbın gelişmesi ile birlikte ilaç tedavisi ön plana çıkmıştır.

İslam’da Hacamatın Yeri

Hz. Peygamberimiz (sav) ömrü boyunca sürekli hacamat yaptırmıştır. Baş ağrısından dolayı alnının her iki yanından, zehirlenmeden dolayı her iki omuz başından, topuğundaki incinmeden dolayı ayağının üzerinden kan aldırmıştır. Hacamat Müslümanlar için sünnettir.

Hacamat ile hadis-i şerifler

“Damardan veya deriden kan aldırmak, tedavi olduğunuz şeylerin en faydalılarındandır.” (Bağdadî, s. 45; Ebu Nuaym, vr. 35b)

“Her kim ayın on yedi, on dokuz ve yirmi birinci günlerinde kan aldırırsa kan hücumundan dolayı meydana gelen bir çok hastalıktan şifa bulur.” (Ebu Davud, Tıp 3861; Tirmizi, Tıp 2051)

“Ayın on beş, on yedi, on dokuz ve yirmi birinci günleri kan aldırınız. Zira bu günlerde kan hücuma geçerek sizden birilerini öldürmesin.” (Kenzu’l-Ummal, 10/28126)

“Miraçtan inerken hangi melek cemaatine rastlasam, ‘Ey Muhammed! Ümmetine hacamat olmalarını emret’ dediler”. (Tirmizi, Tıp 12; İbn Mace, Tıp 20)

“Aç karına kan aldırmak daha faydalıdır. Kan aldırmakta şifa ve bereket vardır. Vücuttan kan aldırmak zekayı ve hafızayı güçlendirir.” (Hakim, Tıp 4/409)

“Sıcakların arttığı zaman, vücuttan kan aldırmakla sıcağın zararını gidermeye çalışınız. Zira sıcakta sizden birinin kanı hücuma geçerek onu öldürmesin.” (Hakim, Tıp 4/212; İbn Mace, Tıp 3487-88)

“Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve kızgın bir aletle dağlama yaptırmakta. Fakat ben dağlama yaptırmayı sevmem.” (Buhari, Tıp 7/12; İbn Mace, Tıp 3491; Müsned, 1/246)

“Her kim peygamberimize başındaki ağrıdan şikayet etti ise Resulullah ona kan aldırmasını tavsiye etmiştir.” (Ebu Davud, Tıp 3858; Tirmizi, Tıp 3502)

Hacamatın faydaları

Hacamat ile kılcal damarlardaki kirli kan alınıp yerine temiz kan gelmesi sağlanmaktadır. Hacamat ucuz ve faydası çok olan bir yöntemdir. Hacamatın vücudun yenilenmesi, detoks, organ fonksiyonlarının güçlenmesi, ödemin çözülmesi, cildin yenilenmesi, damar tıkanıklıklarının açılması, rahatlama, uykunun düzeni, stresin azalması, enerjinin artması gibi çeşitli faydaları vardır. Hacamatın insan psikolojisine de faydası vardır.

Hacamat Hangi Sıklıkla Yaptırılır

Herhangi bir rahatsızlığı olmayanlar koruyucu hekimlik amacı ile yılda 2-4 defa hacamat yaptırabilirler. Eğer hastalık tedavisi için hacamat yapıtırıyorsa sadece tedavi süresince ayda bir kez yapılabilir. Bu şekilde ayda bir defa olmak şartıyla beş ya da yedi seans hacamat yapılabilir.

Hacamatın Uygulanması

Hacamat aç karına yapılmalıdır. Hacamat tek kullanımlık ve steril malzemelerle yapılmalıdır. Bulaşıcı hastalıkların başkalarına bulaşmaması için tedbir alınmalı, eldiven vs. kullanılarak sterilizasyona önem verilmelidir.
Hacamatta derin kesikler atılmaz. Kişinin deri kalınlığına göre 1.5-3 mm arası derinlikte küçük kesikler atılır, bu sebeple deride yara izi kalmaz, yaralar bir günde iyileşir.
İlk kupa vurulduktan sonra kuru hacamat dediğimiz küçük kesi işlemi yapılır. Aynı bölgeye ikinci defa kupa vurularak 4-5 dakika beklenir. Bu sırada o bölgeye kan toplanmaya başlar. İkinci kupa sökülerek ilk kesiklerin alt taraflarına yeni kesikler atılır ve yeniden kupa vurularak vakumlamak suretiyle kirli kan dışarı atılmış olur. İkinci kupadan sonra tekrar kesik atılmadan üçüncü defa kupa vurulur. Bu şekilde hacamat 20-25 dakika kadar sürer.
Sertifikalı uzman kişiler tarafından yapılan hacamatın yan etkisi yoktur. Hacamattan sonra kişi günlük işlerini yapmaya devam edebilir.

Hacamatın Zamanı

Koruyucu hekimlik anlamında sağlıklı bir kişi ilkbahar ve sonbaharda hacamat yaptırabilir. Ancak günümüzde hastalıkların sayısı arttığı için her mevsimde hacamat yapılabilir. Kameri ayların 15, 17, 19, 21’inde pazartesi, Salı, Perşembe, Pazar günleri hacamat yapılır.
Kameri ayların ortalarında ayın çekim gücü arttığı için med cezir olayları meydana gelmektedir. Kameri ayların ortalarında yani dolunay zamanlarında insan vücudunda da değişiklikler olmakta, hormon ve sıvı dengeleri değişmektedir. Bu sebeple söz konusu tarihlerde hacamat yapılması tavsiye edilmiştir.
İbn Sina bu günlerle ilgili olarak şunları söylemektedir:
“Ayın ilk ve son birkaç günü hacamat yapılmamalıdır. İlk birkaç günde hıltları faaliyete geçirmek zordur. Bunun yanı sıra, son birkaç günde hıltların faaliyetinde bir hayli azalma vardır. Böylece hacamatın ay ortasında yapılması en iyisidir. O zaman ay dolunay durumunda olduğundan, hıltların gerilim ve faaliyeti dikkati çeker. Dolunayın etkisi o kadar büyüktür ki, beyin bile kafatası içinde şişer ve nehirlerdeki ve kanallardaki su, onun (Ay) med cezir etkisiyle yükselir.”

Hacamat Noktaları

Boyun ve bıngıldak dışında kalan yerlere hacamat yapılabilir. Bıngıldak başın tepe noktasının ortasındaki çukurluktur.
Hacamatın en faydalı olduğu bölgeler iki kürek arasının 10 cm üstü, iki kulak arası ve kalbin arkasıdır.
Kulak rahatsızlıkları, sinüzüt, boğaz hastalıkları, baş ağrısı, migren, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları için kulak arkasına hacamat yapılır.
Akciğer, safra, tansiyon, bağışıklık sistemi, panik atak, evham, vesvese gibi rahatsızlıklar için kalbin arka bölgesine hacamat yapılır.
Karaciğer temizliği, safra taşları, halsizlik, kolestrol, tansiyon rahatsızlıkları için karaciğer arkasına hacamat yapılır. Günde 8-10 saat uyuduğu halde yorgunluk hissedenlere tavsiye edilmektedir.
Sırt ağrılarında, ayak ve bacak uyuşmalarında, bel fıtığında omirilik yanlarına hacamat yapılır. Varis, romatizma rahatsızlıkları için diz ve baldırlara hacamat yapılır.
Boyun fıtığı, boyun kireçlenmesi, kol ve omuzlardaki romatizma, akciğer hastalıkları, tansiyon, kireçlenme, migren, uyuşma, halsizlik, saç dökülmesi, kepek, baş ağrısı, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar için omuz bölgesine hacamat yapılır.
Bel fıtığı ve bel ağrıları için kuyruk sokumu bölgesinin üst tarafına sağ ve soldan hacamat yapılır.
Sürekli yorgunluk için sırt bölgesinden karaciğer arkası, kürek kemikleri hizası ve kalp arkasına hacamat yapılır. İlk seanstan sonra kişi kendisini oldukça rahatlamış hisseder, sürekli yorgunluk hissi azalır.
Baş ağrısı ve migren için kulak arkası, kürek kemikleri arası ve aşağısına hacamat yapılır.
Özellikle kürek kemikleri arasına, kalp ve karaciğer arkalarına yapılan hacamat yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu dengeler.
Unutkanlık, hafıza zayıflığı, Alzheimer, dikkat dağınıklığı ve depresyon için kafa bölgesine hacamat yapılır. Sınavlara hazırlanan çocuklar, gençler ve yetişkinler için çok faydalıdır.
Böbrek rahatsızlıkları için böbrek hizasından arka ve ön taraflardan hacamat yapılır.
İltihaplı eklem rahatsızlıkları için karaciğer arkası, kürek kemikleri arası ve ağrıyan bölgelere hacamat yapılır.

Hacamat Yapılamayan Durumlar

Diyaliz, metastas kanser, hemofili, kanama problemi olan hastalar (faktör hastaları), ileri derecede kansızlar, yeni ameliyat olanlar, PLT (tronbosit) düşüklüğü olanlar, adetli kadınlar hacamat yaptıramaz. Hacamatın yapılacağı cilt üzerinde de problem olmamalıdır. Ben, vitiligo, sedef, egzama, yara olan bölgelere hacamat yapılamaz.

Tarama Hacamatları

Tarama hacamatın vücudun yedi bölgesine yapılır. Tarama hacamatı düzenli olarak yapıldığında kronik hastalıklardan kişiyi korur.

  • Baş bölgesi: Üç kupa
  • Omuz bölgesi: Beş kupa
  • Sırt bölgesi: Beş kupa
  • Kasık bölgesi: Üç kupa
  • Bacakların üst kısmı: Dört kupa
  • Bacakların alt kısmı: Dört kupa
  • Ayak bilekleri: Dört kupa

Kafa Tarama Hacamat Noktaları

Kafa hacamatı için önce hacamat yapılacak bölge tıraş edilerek kafa arkası hacamatı yapılır. Kafa hacamatı tansiyon, migren, kulak çınlaması, burun tıkanıklığı, Parkinson, Alzheimer gibi rahatsızlıklar için de faydalıdır.

Sonuç

Hem geleneksel ve tamamlayıcı bir tedavi yöntemi ve hem de Müslümanlar için sünnet hükmünde olan hacamatın çok faydalı bir uygulama olduğu anlaşılmaktadır. İnsanlar bu tedavi yönteminin faydalarını kendi üzerlerinde bizzat gözlemledikçe hacamata daha fazla yönelmektedirler. Sağlıklı, hijyenik bir ortamda, tek kullanımlık hijyenik malzemelerle ve ehliyetli uzman kişilerce yapılan hacamatın faydaları sayılamayacak kadar çoktur.

[embedyt] https://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PL4fUk7kMQB5VbTAVCwnROC7ut3Ce63ExK&v=GoU3XQaxRVk[/embedyt]